De veiligheid van je kinderen garanderen: kies voor huisautomatisering!
Wonen Wooninspiratie Beveiliging

De veiligheid van je kinderen garanderen: kies voor huisautomatisering!

Bij domotica oplossingen en toepassingen spreekt men vaak over hulpmiddelen voor senioren, om langer zelfstandig te blijven wonen. Bij huisautomatisering ligt de nadruk voornamelijk op jongvolwassenen met een affiniteit voor technologie. De voordelen voor kinderen worden nauwelijks besproken. Dat is vreemd aangezien er veel “slimme” functies voor een smart home bestaan die voordelig zijn voor zowel ouders als kinderen. Denk maar aan een domotica alarmsysteem. In deze blog lees je meer over de mogelijkheden van huisautomatisering voor de veiligheid van jouw kinderen.

Wat is domotica?

Domotica, huisautomatisering of smart home: het zijn allemaal termen voor apparaten in huis die met elkaar verbonden staan en acties uitvoeren rondom het huis. Hierbij hoef je zelf dus niets meer te doen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die aangaat wanneer het buiten donker wordt. Maar, er zijn nog veel meer mogelijkheden!

Hoe werkt een alarmsysteem?

Een standaard alarmsysteem is een eenvoudig apparaat. Wanneer er een actie plaatsvindt rondom het huis, zoals het openen van een raam of een beweging in de kamer midden in de nacht, gaat het alarmsysteem af. Er kan dan een geluidssignaal afgaan of er wordt een melding gestuurd naar de beveiligingsdienst.

Een domotica alarmsysteem maakt deel uit van slimme apparaten die met elkaar in verbinding staan. Zo kun je het alarmsysteem uitbreiden met sensoren. Je kunt er ook voor kiezen om het alarm niet af te laten gaan door geluid, maar door lichtsignalen. Er worden dan verschillende lampen in huis geactiveerd. Bij een poging tot inbraak terwijl je op vakantie bent kun je ook een bericht op je telefoon ontvangen. Zo kun je gelijk actie ondernemen!

huisautomatisering

Welke apparaten kun je koppelen aan een domotica alarmsysteem?

Zojuist hebben we het gehad over het gebruik van een domotica alarmsysteem voor persoonlijke beveiliging. Het is belangrijk om je huis goed te beveiligen met alarmsystemen.

Maar de voordelen met betrekking tot de veiligheid van de kinderen blijven vaak onderbelicht. En dat is jammer, want juist voor deze kwetsbare doelgroep is een smart home heel voordelig. Hier zijn een aantal apparaten en functies die jouw woning veiliger maken voor kinderen:

1. Alarm

Uiteraard starten we met het domotica alarmsysteem. Met dit alarm wordt er bij een onveilige actie een signaal afgegeven. Afhankelijk van de instelling en doelstelling van het apparaat zal er het alarm afgaan op het moment dat er een ongewenste of onbekende handeling wordt waargenomen. Dit kan een poging tot inbraak zijn, maar ook brand in huis of een andere mogelijk gevaarlijke situatie. Een domotica alarmsysteem kan zoals eerdergenoemd een alarm af laten gaan via audio, lichtsignalen, of een smartphone. Een andere mogelijkheid, is de installatie van een paniekknop. Zo schakel je met één druk op de knop, de politie in.

2. Slimme verlichting

In steeds meer woningen worden “slimme” lampen geplaatst die je op afstand kunt dimmen, van kleur kunt veranderen en nog veel meer. Je kunt deze lampen ook verbinden met het domotica alarmsysteem. Zo kun je bijvoorbeeld de lampen rood laten kleuren wanneer het alarm wordt getriggerd. Als de kinderen muziek luisteren met een hoofdtelefoon, zien zij direct wanneer het alarm afgaat. Het is tenslotte heel belangrijk dat iedereen direct op de hoogte wordt gesteld van gevaar!

3. Luidsprekers

Hetzelfde geldt voor slimme luidsprekers. Een domotica alarm kan een audiosignaal via de luidsprekers in huis laten luiden. Zo kun je door de hele woning kenbaar maken dat er iets loos is. Luidsprekers die verbonden zijn met het internet bieden vaak nog meer functies, zoals handsfree bellen. Kinderen kunnen zo contact opnemen met familie of autoriteiten in een noodgeval, door in de microfoon van de luidspreker te praten.

4. Rookmelders

In iedere woning bieden rookmelders extra veiligheid. Wanneer rook wordt geconstateerd weten ouders en kinderen dat ze zo snel mogelijk de woning moeten verlaten. Maar wanneer paniek toeslaat, en rook het zicht belemmerd, kan het erg lastig zijn om de uitgang te vinden. Rookmelders binnen een smart home worden gekoppeld aan de verlichting om zo een vluchtroute uit te stippelen. Zo kan iedereen veilig het huis uitkomen.

5. IP camera

Je kinderen zien terwijl je niet thuis bent? Dat kan! Met een IP camera kun je precies zien wanneer je kinderen thuiskomen van school, of ze veilig zijn en ook of ze netjes hun huiswerk maken. Gebruik een IP camera niet om de kinderen te bespioneren en gun ze hun privacy. Bespreek altijd met de kinderen waar en op welke wijze de apparaten in huis worden gebruikt, voor hun eigen veiligheid. Je wilt kinderen namelijk beschermen, niet hun privacy afnemen.

6. Elektronische deurbel

De bekende intercom bij flatgebouwen en appartementencomplexen, wordt ook steeds populairder binnen domotica woningen. Bekijk wie er aan je deur staat via de camera, en spreek met de persoon aan de deur via de microfoon voordat je de deur opent. Wanneer een kind alleen thuis is kan dit de veiligheid aanzienlijk verbeteren. Vertrouwt het kind de situatie niet? Dan kan er direct alarm worden geslagen.

Met huisautomatisering kan op deze manieren de veiligheid van jouw kinderen gewaarborgd worden. Bekijk naast de mogelijkheden van een domotica alarmsysteem ook andere slimme apparaten voor gebruik in een smart home. De veiligheid van je gezin staat natuurlijk altijd voorop!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten