Wel of geen bouwkundige keuring laten doen?
Klussen Woonideeën

Wel of geen bouwkundige keuring laten doen?

Als je van plan bent om een huis te kopen, is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring een slimme zet. De koper van een woning heeft namelijk een onderzoeksplicht ten opzichte van gebreken die de verkoper in alle redelijkheid niet hoeft te kennen. Met andere woorden: als koper draag jij in veel gevallen de eindverantwoording over wat je hebt gekocht, dus weet wat je koopt. Een bouwkundige keuring kan je hierbij helpen, lees hieronder meer over de voordelen van zo'n keuring. Die zijn er voor de koper, maar ook voor de verkoper.

Wat heb je eraan als koper?

De voordelen die een bouwkundige keuring voor jou als koper heeft, zitten hem vooral in het kostenplaatje. Stel je voor dat je een huis bezichtigt waar zo op het oog niets mis mee is. Hoewel het op het bovenrand van je budget zit, is precies wat je zoekt. Je wordt er verliefd op en koopt het. Op het moment dat je je intrek neemt en begint aan een paar kleine aanpassingen, blijkt echter dat de dakisolatie heel erg toe is aan vervanging (€100,- per vierkante meter), de fundering verrot is (rond de €75.000,-) en de structurele integriteit van een belangrijke draagmuur dusdanig slecht is dat deze verwijderd moet worden en moet worden vervangen door een stalen balk (de goedkoopste optie, rond de €5.200,-). Maar je hebt al je geld gebruikt voor de aankoop van het huis, en nu?

Voorkom dat je in deze situatie terecht komt en laat een bouwkundige keuring uitvoeren (€325,-). Als je op de hoogte bent van de gebreken van een woning kun je dit meenemen in de aankooponderhandelingen. Hierdoor kun je een lager aankoopbedrag bedingen, of afspreken dat de verkoper de reparaties zelf uitvoert voordat je tot de koop over gaat. Als na een bouwkundige keuring blijkt dat er zoveel gebreken schuilgaan onder het oppervlak waar je zo verliefd op bent geworden, is het in sommige gevallen beter om helemaal van de koop af te zien. Een bouwkundige keuring beperkt dus enorm het risico dat je loopt als koper van een woning, want het verschil tussen een droomhuis en een nachtmerrie zit hem vaak in voor jou onzichtbare dingen. Laat een bouwkundige keuring je ogen openen voor het volledige plaatje, zodat je een van de belangrijkste beslissingen in je leven goed geïnformeerd neemt.

Wat heb je eraan als verkoper?

Voor de koper is het dus handig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je tot de aankoop overgaat, maar ook als verkoper doe je er goed aan. Waarom? Omdat je dan precies weet waar je aan toe bent; je kent de staat van het huis en weet welke (eventuele) essentiële reparaties er uitgevoerd moeten worden om de verkoopwaarde te verhogen. Ook zorgt het voor een stuk transparantie tijdens het verkoopproces. Een potentiële koper die een bouwkundige keuring uit laat voeren en je vervolgens confronteert met een scala aan gebreken zorgt voor wantrouwen en verkleint de kans dat je huis verkocht wordt. Wees dit voor door zelf een keuring uit te laten voeren.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten