Beter slapen tijdens de langdurige lockdown
Slaapkamer ideeën Wooninspiratie Woonideeën

Beter slapen tijdens de langdurige lockdown

De huidige langdurige lockdown is van enorme invloed op ons dagelijkse leven. Plotseling kan er nog maar vrij weinig. Uitstapjes zijn verleden tijd en zelfs naar je werk gaan zit er niet meer in. Het wegvallen van de vaste patronen is niet alleen van invloed op het virus, maar schopt ook ons dag- en nachtritme enorm in de war. Veel mensen ervaren dan ook geestelijke klachten. Vooral slecht slapen is een veelgehoord probleem. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit op te lossen en erger te voorkomen. Beter slapen tijdens de langdurige lockdown doe je zo.

Optimaliseer de slaapkamer

Slapen doe je natuurlijk ook veel beter in een prettige omgeving. Daarom is het eerst belangrijk om de slaapkamer te optimaliseren. Zorg voor prettige en rustgevende kleuren op de muur, kies voor verduisterende raambekleding en investeer ook eens in nieuw beddengoed. Een nieuw dekbedovertrek 200x220 doet al gauw wonderen voor de gehele ruimte. Kies voor zachte materialen en mooie kleuren en het bed wordt al gauw een stuk aantrekkelijker om in te slapen.

Volg een vast ritme

Doorgaans had je natuurlijk een vast ritme. Doordeweeks stond je iedere ochtend om dezelfde tijd op, ging je naar je werk, had je pauzes op dezelfde momenten en ging je weer rond dezelfde tijd naar huis en naar bed. Nu we massaal thuiswerken is dit natuurlijk anders. Je bepaalt zelf hoe laat je begint, hoeveel pauzes je neemt en of je de hele dag in je pyjama blijft zitten. Zolang je de deadlines maar haalt. Een vaste routine is echter essentieel voor een goed dag- en nachtritme. Probeer je hier daarom thuis ook zoveel mogelijk aan te houden.

Sta iedere dag rond dezelfde tijd op, plan de uren dat je werkt en de momenten dat je pauze houdt. Werk niet tot al te laat in de avond door, zodat je nog over genoeg rustmomenten beschikt voordat je naar bed gaat.

Houd je bed langer fris

Er is niks fijner dan ’s avonds in een heerlijk fris bed stappen. Schone lakens en een fris gevoel. Toch blijkt in de praktijk dat de bedden in de meeste huishoudens minder hygiënisch zijn dan gedacht. Ze krioelen met huisstofmijt en er is soms zelfs sprake van schimmel en extra veel bacteriën. Niet echt een goed slaapklimaat dus. Daarom is het belangrijk om je bed langer fris te houden. Was je beddengoed dus minimaal één keer per week en tijdens de warmste weken van het jaar circa twee keer per week. Koop daarnaast een matrasbeschermer van Weidswonenenslapen.nl. Hiermee zorg je ervoor dat het matras minder vocht opneemt en dus ook minder snel een brandhaard voor bacteriën en schimmels vormt.

Bovendien is een matrasbeschermer vaak ook eenvoudig op 60 graden in de wasmachine te wassen. Hierdoor blijft alles lekker fris!

slaapkamer inspiratie

Luister naar je lichaam

Tijdens één van de eerste persconferenties van Mark Rutte legde hij de aandacht op het belang van minimaal 7,5 uur slapen per nacht. Hoewel het goed is dat hij hier extra aandacht aan heeft geschonken, is dit natuurlijk niet geheel juist. Niet iedereen heeft behoefte aan 7,5 uur slaap. Bovendien is dit ook niet altijd noodzakelijk. Sommige mensen functioneren perfect op slechts 6 uur slaap en anderen voelen zich pas echt geheel uitgeslapen wanneer ze ruim 9 uur hebben volgemaakt. Dit verschilt niet alleen per leeftijd, maar ook per persoon en de dagelijkse activiteiten.

De lockdown heeft ons nu dan ook wel één goed ding gebracht. Het heeft ons duidelijk gemaakt dat luisteren naar het lichaam mogelijk moet zijn. Weet je dat je minimaal 9 uur slaap nodig hebt om te functioneren? Zorg er dan voor dat je deze kunt pakken (zonder een gat in de dag te slapen) en bouw hier je ritme omheen. Hoe beter je naar je lichaam leert luisteren, hoe makkelijker een goed dag- en nachtritme creëren wordt.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten