Architecten spelen belangrijke rol in brandveiligheid gebouwen
Wonen

Architecten spelen belangrijke rol in brandveiligheid gebouwen

Een van de aspecten om als architect rekening mee te houden in het ontwerp van een woning of bedrijfspand, is de brandveiligheid hiervan. Het is echter niet alleen de architect die hiervoor verantwoordelijk is; de brandveiligheid dient binnen een zekere marge in acht te worden genomen bij het uitwerken van de architectuur. Uiteindelijk is het immers een particuliere opdrachtgever, projectontwikkelaar of bijvoorbeeld verhuurder om hierin keuzes te maken. Dat gaat verder dan slechts bij het ontwerpen van het pand; het is aan de verhuurder om ervoor te zorgen dat de brandverzekering door een huurder wordt afgesloten. Het is sinds 2019 verplicht in Wallonië en Vlaanderen. Evenals dat een bank dit verplicht kan stellen bij een particulier, vergelijkbaar met de schuldsaldoverzekering.

Brandbare materialen in ontwerp van een woning of bedrijfspand

De rol van een architect in het waarborgen van de brandveiligheid van een pand speelde enkele jaren terug opnieuw op, toen de Grenfell Tower in Londen in brand kwam te staan. De brand werd hierbij versneld door het plaatmateriaal wat aan de buitenzijde van het gebouw gebruikt werd. Dit plaatmateriaal bleek brandbaar te zijn. Ook aan de binnenzijde bleken keuzes te zijn gemaakt in het ontwerp, die invloed hebben gehad op het verloop van deze brand. Zo was er slechts één nooduitgang beschikbaar. Het toont aan hoe belangrijk de rol van een architect is in het ontwerp van panden. Als architect kun je de brandveiligheid verbeteren door opdrachtgevers te adviseren over het gebruik van plaatmateriaal en het aantal vluchtwegen wat door het pand loopt.

Rekening houden met wet- en regelgeving

Logischerwijs staat je hier als architect niet alleen in, mocht een opdrachtgever aangeven toch gebruik te willen maken van brandbare materialen aan de buitenzijde. Er geldt een strenge wet- en regelgeving die bouwers helpt panden brandveilig te maken. Als architect dien je hier rekening mee te houden in het ontwerp van het pand.

Kennis over brandveiligheid ontbreekt vaak bij opdrachtgevers

Voor opdrachtgevers kan het bijzonder lastig zijn om keuzes te maken op het gebied van brandveiligheid. In veel gevallen ontbreekt het hen aan de specifieke kennis over dit onderwerp. Het is aan architecten om deze opdrachtgevers hierin te begeleiden. Zeker een particulier zal eerder naar diens eigen smaak kijken bij het maken van keuzes, dan naar de brandveiligheid daarvan. Andersom geldt voor zakelijke opdrachtgevers dat zij vaak slechts willen voldoen aan de regelgeving, daar waar het soms verstandig is een stap verder te kijken.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten