Alles wat je moet weten over huisnummers en naambordjes
Wonen

Alles wat je moet weten over huisnummers en naambordjes

De keuze voor jouw huisnummer of naambordje gaat verder dan alleen praktisch gebruik; het vormt een essentieel onderdeel van de uitstraling van je huis. Met een schat aan mogelijkheden in grootte, design en afwerking, is er voor ieder wat wils. Dompel jezelf onder in de wereld van dit essentiële voordeurbeslag en ontdek de talloze opties, zodat je moeiteloos jouw favoriet kunt kiezen en bestellen.

Waar komen huisnummers eigenlijk vandaan?

Wist je al dat huisnummering een lange geschiedenis heeft? Het begon in het oude Rome (11 v.Chr.). Daar werd door keizer Augustus een decreet uitgevaardigd voor het nummeren van gebouwen, maar het systeem was destijds niet uniform.

Tijdens de middeleeuwen ontstond de behoefte aan gestandaardiseerde huisnummering, maar elke stad hanteerde zijn eigen methode. Pas met de komst van Napoleon Bonaparte werd er orde op zaken gesteld.

In 1512 werden de eerste huisnummers in Parijs geplaatst, op huizen die zich bevonden op de net gebouwde Pont Notre-Dame. Deze huizen leken zo op elkaar dat huisnummers voor de nodige duidelijkheid moesten zorgen. In Nederland werd het gebruik van straatnamen en huisnummers pas aan het begin van de 19e eeuw ingevoerd en zijn vandaag de dag verplicht.

De praktische voordelen van een huisnummer

Naast dat huisnummers verplicht zijn, heeft het ook veel praktische voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Voor post en pakketjes: geen mislukte bezorgingen meer!

Of je nu online bestelt of belangrijke post ontvangt, een duidelijk huisnummer is belangrijk voor een succesvolle bezorging. Laat je post en pakketjes zonder gedoe in de juiste brievenbus belanden of rechtstreeks aan je deur afleveren. Geen zoektochten meer voor de bezorger, geen gemiste leveringen meer voor jou!

2. Voor maaltijden en boodschappen: warm en op tijd!

Niets is zo teleurstellend als een koude maaltijdbezorging of boodschappen die bij het verkeerde adres worden bezorgd. Of je nu een pizza bestelt of je wekelijkse boodschappen laat afleveren, een goed zichtbaar huisnummer maakt het leven van de bezorger een stuk makkelijker en voor jou is dit natuurlijk ook fijn.

3. Voor noodgevallen: cruciaal voor jouw veiligheid!

In noodsituaties telt elke seconde. Met een huisnummer zorg je ervoor dat de hulpdiensten jouw huis direct kunnen vinden. Of het nu de brandweer, ambulance of politie is, een duidelijk zichtbaar huisnummer kan het verschil maken tussen tijdige hulp en onnodige vertraging. 

Wat voor soort huisnummers zijn er?

Nu je weet waar huisnummers vandaan komen en waarom ze zo belangrijk zijn, vertellen we je graag meer over wat voor soort huisnummers er zijn! Deze zijn er namelijk in verschillende vormen, maten, materialen en kleuren. Jouw keuze hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak en wat jij vindt passen bij je woning, maar we geven je een paar ideeën. 

Klassieke Charmeurs: deze huisnummers hebben een traditionele uitstraling en zijn perfect voor liefhebbers van nostalgie. Denk aan elegante cijfers met een authentiek lettertype, passend bij huizen met een landelijk karakter.

Emaille huisnummer: de tijdloze elegantie van emaille blijft onverminderd populair als huisnummer. Of je nu een retro huisnummer in emaille zoekt voor je woning of je entree wilt voorzien van een persoonlijk tintje met een op maat gemaakt bordje, emaille huisnummers zijn er voor jou. Met een breed scala aan lettertypes en kleuren biedt dit materiaal talloze mogelijkheden, terwijl de nostalgische sfeer behouden blijft.

Moderne Toppers: wanneer je huis een strak en eigentijds design heeft, zijn moderne huisnummers de kers op de taart. Kies voor gestroomlijnde cijfers in een minimalistisch lettertype of een opvallend ontwerp dat een statement maakt.

Duurzame RVS: RVS huisnummers zijn tijdloos en geven een moderne touch aan elke gevel. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en voegen een vleugje elegantie toe aan je woning. Kies voor een glanzende afwerking of een matte look, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Trendy Zwart: als je een gedurfde keuze wilt maken, zijn trendy zwarte huisnummers een geweldige optie. Ze contrasteren mooi met bijvoorbeelde lichte achtergronden en voegen een vleugje stijl toe aan je gevel. Zwarte huisnummers zijn helemaal hip en zullen zeker de aandacht trekken.

Chique Messing: messing huisnummers hebben een tijdloze en elegante uitstraling door de gouden glans. Kies voor een klassiek lettertype dat past bij oudere woningen of ga voor een modern ontwerp dat een eigentijdse twist geeft aan jouw entree.

Groot en Duidelijk: huisnummers zijn er in verschillende groottes, dus je kunt de perfecte maat kiezen die bij jouw situatie past. Kleine, subtiele nummers van 15 cm zijn ideaal voor huizen direct aan de stoep, terwijl extra grote nummers van 40 cm perfect zijn voor huizen die wat verder van de straat liggen. Zo blijft je huisnummer herkenbaar, zelfs vanaf een afstand.

Je entree een écht persoonlijk tintje geven? Ga dan voor een naambordje!

Waarom alleen een huisnummer als je ook een naam kunt toevoegen? Met een naambordje voeg je een persoonlijk element toe aan je voordeur. Tegenwoordig kun je deze eenvoudig en snel online personaliseren en bestellen.

Of je nu een gezellige en huiselijke uitstraling wilt creëren met een groen geëmailleerd naambordje, of liever gaat voor een zakelijke en moderne look met witte naambordjes en een zwarte rand, het is allemaal mogelijk. Nadat je een mooi ontwerp hebt gevonden, kun je het naambordje personaliseren door eigen teksten op te geven. Laat je familienaam, achternaam of zelfs meerdere namen stralen!

Naambordjes passen overal in huis

Weet je wat het leuke is aan een naambordje? Deze zijn niet alleen geschikt voor je voordeur, maar voor allerlei plekken in je woning! Zo kun je ze ook op zo’n manier personaliseren dat je geen huisnummer toevoegt, maar het bordje gebruikt als wegwijzer naar het toilet, je kantoor of naar de keuken. Bij een naambordje kun je dus lekker je creativiteit de vrije loop laten!

Het monteren van een huisnummer of naambordje

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een huisnummer of naambordje, is het tijd om deze te gaan bestellen en monteren. Kies je voor een naambordje? Let dan goed op dat je tijdens het bestellen geen spelfout(en) hebt gemaakt! Heb je je bestelling binnen? Lees dan hieronder hoe je jouw product het beste kunt monteren!

De juiste positie bepalen

Voordat je een huisnummer gaat ophangen, is het belangrijk om de juiste positie te bepalen. Hoe je dat doet? De Nederlandse Brandweer heeft hier richtlijnen voor opgesteld. Deze sommen we hieronder voor je op:

  1. Het huisnummer dient zichtbaar te zijn vanaf ongeveer 50 meter;

  2. Ook in het donker moet het huisnummer goed leesbaar zijn;

  3. Monteer het huisnummer op ooghoogte (ca 1.75M tot 2.50M boven de grond).

Het maakt hierbij niet heel veel uit of het huisnummer of naambordje aan de linker- of rechterzijde van de voordeur wordt geplaatst. Zolang deze dus maar goed zichtbaar is.

Boren en aftekenen

Zodra je de ideale plek hebt gevonden voor je huisnummer of naambordje, is het tijd om deze te gaan plaatsen.

Bij de 'geschroefde' variant dien je de boorgaten af te tekenen. Hiervoor is het aan te raden om met een boormal te werken. Krijg je geen mal geleverd bij je bestelling? Dan is het aan te raden om zelf een mal te maken van bijvoorbeeld een A4-papier. Plaats het huisnummer of naambordje op de mal, gebruik een waterpas om te controleren of het recht is, en markeer waar de schroefgaten moeten komen. Boor vervolgens met een steenboor de gaten in de muur, zorg ervoor dat je niet dieper boort dan de lengte van de plug.

Sla vervolgens met een hamer voorzichtig de pluggen in de muur en tik het huisnummer of naambordje voorzichtig in de pluggen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een houten of kunststof hamer om beschadigingen te voorkomen. Als je een metalen hamer gebruikt, leg dan een stukje hout op het huisnummer of naambordje en tik voorzichtig. Op deze manier blijft het nummer ongeveer 12 mm van de muur verwijderd, met een mooie uitstraling als resultaat.

Blind bevestigen

Ook kunnen huisnummers of naambordjes ontworpen zijn voor een blinde bevestiging, wat betekent dat de schroeven aan de voorkant niet zichtbaar zijn. Deze huisnummers hebben handige schroefgaten aan de achterkant, waar je de meegeleverde schroeven kunt indraaien. Nadat je dit hebt gedaan, kun je het huisnummer met de schroeven in de pluggen drukken.

Soms kan het iets lastiger zijn om het nummer stevig op zijn plaats te krijgen. In dat geval kun je voorzichtig het nummer aantikken met (het liefst) een houten of kunststof hamer. Anders kun je het beste een doek of een stukje hout tussen het nummer en de hamer plaatsen, om te voorkomen dat je gloednieuwe huisnummer of naambordje beschadigd raakt!

Geef jouw woning nu de perfecte finishing touch!

Nu je weet wat er allemaal mogelijk is, is het tijd om jouw woning nét dat beetje extra te geven! Met een scala aan stijlen en materialen om uit te kiezen, kan je huisnummer of naambordje de perfecte finishing touch zijn voor jouw woning. Van nostalgische charme tot strakke moderniteit, elke keuze brengt een unieke uitstraling met zich mee. Laat je post probleemloos bezorgen, geniet van warme maaltijden en zorg ervoor dat hulpdiensten je in noodgevallen snel kunnen vinden. Bestel vandaag nog en geef je huis die onderscheidende uitstraling die het verdient!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten