In drie stappen naar aardgasvrij wonen
Energie Duurzaam

In drie stappen naar aardgasvrij wonen

Duurzaamheid is ‘hip & happening’. Als we onze prachtige planeet willen bewaren voor volgende generaties, zullen we ‘groener’ moeten gaan leven. Zo moeten we onder andere het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwen. In huis betekent dat dat we moeten kiezen voor oplossingen die geen gebruik meer maken van aardgas. Maar hoe doe je dat, aardgasvrij wonen? Waar begin je, welke duurzame oplossingen zijn er en hoe maak je slimme keuzes? Met deze drie stappen werk je slim toe naar gasvrij wonen

Stap 1: vraag een persoonlijk advies op maat

Van warmtepomp tot elektrische boiler, van infraroodverwarming tot zonneboiler. Wie wil gaan wonen zonder aardgas, heeft tal van mogelijkheden. Maar hoe weet je nou welke oplossingen bij jou, je wensen en je woonsituatie passen? Juist doordat het aantal aanbieders en producten op het gebied van duurzaam wonen blijft stijgen, is het heel logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Laat je daarom goed adviseren door een deskundige, onafhankelijke partij. Zij zetten graag alles voor je op een rijtje: wat is je woonsituatie, uit hoeveel personen bestaat je huishouden, hoe voorzie je nu in verwarming en warm water, wat zijn je wensen, hoe ziet je energiebehoefte er in de toekomst uit? Op basis van deze en vele andere vragen, geven ze je een advies op maat. Eén van de bedrijven die dit voor je doen, is Enirgy uit Schijndel (Noord-Brabant). Op die manier begin je goed. En een goed begin is het halve werk!

Stap 2: kies een slimme mix van oplossingen

Een slimme mix van duurzame oplossingen bestaat uit oplossingen die het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Heb je bijvoorbeeld al vloerverwarming liggen? Dan is een warmtepomp een goed en handig idee. De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming is namelijk praktisch gezien vaak een slimme keuze. Heb je radiatoren hangen? Dan vergt een warmtepomp veel technische aanpassingen in je woning, terwijl infraroodverwarming veel eenvoudiger te installeren is. Een slimme mix van oplossingen kijkt naar je huidige situatie, je budget, je wensen, behoeften en nog veel meer. Laat je ook hierover vooral goed adviseren door een deskundige partij.

Stap 3: stel kwaliteit voorop

Nu je weet welke oplossingen je wilt laten installeren, is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat je altijd voor de duurste oplossingen moet gaan. Wel is het zo dat goedkoop in de praktijk vaak duurkoop is.

Neem een oplossing als infraroodverwarming. Dit is één van de beste opties voor duurzaam verwarmen en tegelijkertijd ook een product dat in vele kwaliteitsvarianten bestaat. Het rendement van infraroodverwarming verschilt sterk per merk. Laat je hierbij dus niet (alleen) leiden door je portemonnee, maar check vooral de reviews, ervaringen van anderen en laat je ook hierover desgewenst onafhankelijk en persoonlijk adviseren. Op die manier weet je zeker dat jouw investering in duurzaam, gasvrij wonen zo snel mogelijk zo veel mogelijk rendement gaat opleveren!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten