9 tips voor het inrichten van je balkon
Tuinideeën Balkon ideeën

9 tips voor het inrichten van je balkon

Het kan soms best lastig zijn om je balkon gezellig in te richten. Vaak heb je maar weinig ruimte, maar wil je toch een heleboel met deze ruimte doen. Er moet plaats zijn om te loungen in de zon, plaats om te borrelen en je wil het liefste ook nog wat plantjes. Hoe pak je dit aan? Wij geven je 9 tips voor het inrichten van je balkon!

1. Gebruik de hoogte

Onze eerste tip: gebruik de hoogte! Bij de meeste balkon's heb je tenminste één muur waar je iets aan op kan hangen. Soms heb je ook nog een soort plafond door het balkon boven je, waardoor je nog meer hang mogelijkheden hebt. Ga voor plantenhangers of hang een rekje aan de muur. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om de ruimte optimaal te benutten. Begin bijvoorbeeld een verticale kruidentuin in een pallet of gebruik een planten etagere of plantentrap.

2. Gebruik je balkonreling

Nog een manier om de ruimte van je balkon optimaal te benutten: gebruik je balkonreling! Maak je balkon gezellig met plantenbakken gevuld met bloemen aan de reling. Je ziet tegenwoordig ook steeds vaker handige balkon tafels en barretjes die je aan de reling van je balkon kan hangen. Zo'n barretje neemt een stuk minder plaats in dan een tafel, terwijl je wel lekker op je balkon kunt eten! In de webshop van vtwonen.nl vind je een heleboel leuke balkonbarretjes!

3. Minimalistische balkonmeubels

Wanneer je een klein balkon hebt wil je niet dat je balkonmeubels alle ruimte in beslag nemen. Ga daarom voor minimalistische balkonmeubels die je gemakkelijk aan de kant kunt zetten door ze in te klappen of op te stapelen. Kies bijvoorbeeld voor een schattig bistrosetje. Wil je toch een loungebank? Maak er dan zelf een van pallets of kies voor een extra klein exemplaar, zodat je toch een beetje ruimte overhoudt op je balkon.

klein balkon inrichten

4. Planten voor je balkon

Welke planten en bloemen doen het goed op een balkon? Het ligt er een beetje aan of je een zonnig of schaduwrijk balkon hebt. Je hebt sowieso planten nodig die niet te groot zijn en het goed doen in potten. Een aantal balkonklassiekers zijn de petunia, de ijsbloem, de geranium, het vlijtig liesje en lavendel.

planten

planten balkon

5. Lampjes

Geen groene vingers? Ook met lampjes kun je je balkon gezellig maken! Zo kun je nog lekker van een drankje genieten op je balkon terwijl het donker wordt. Ga voor een leuke snoer met lampjes. Of zet een paar mooie windlichten neer. Bereid je voor op een aantal romantische zomernachten op je balkon ;).

6. Leuke accessoires

Ook met accessoires kun je je balkon gezellig maken. Hang een leuk tuinschilderij op, zoek leuke kussentjes uit en leg een vrolijk gekleurd balkonkleed neer!

7. Balkon moestuin

Als je een beetje groene vingers hebt kun je natuurlijk ook een balkon moestuin aanleggen! Vul je verticale plantenbakken met kruiden zoals basilicum, tijm, rozemarijn, munt en peterselie. Aardbeienplanten doen het perfect in hangbakken aan de reling. Ook struikjes met cherrytomaatjes of paprika's zijn leuk voor op je balkon. Kweek er nog wat sla bij en je groeit zó je eigen salade bij elkaar!

8. Balkon barbecue

Wat is er nou leuker dan lekker barbecuen in de zomer?! Ook op het balkon kun je barbecuen! Er zijn tegenwoordig zelfs barbecue's die je aan je balkonreling kunt hangen.

9. Vlonders

Vaak heeft je balkon een saaie vloer van beton. Een simpele manier om je balkon wat meer sfeer te geven is met vlonders! Met houten vlonders verander je de sfeer van je balkon compleet, waardoor de uitstraling net wat knusser en gezelliger wordt.

10. Keuzes maken

Onze laatste tip: keuzes maken. Wanneer je balkon niet zo groot is zul je soms compromissen moeten sluiten. Bedenk goed wat je het belangrijkste vindt. Wil je graag kunnen loungen in de zon? Ga dan voor een loungebank. Vind je het belangrijker om lekker te kunnen tafelen op je balkon? Dan is een bistroset misschien een betere keus. Wanneer je graag je eigen groente kweekt zul je misschien wat zitruimte in moeten leveren.

Meer balkon ideeën opdoen?

Wil je meer balkon ideeën opdoen? Lees dan onze andere artikelen vol inspiratie! Heb jij nog een goede balkontip voor ons? Laat het ons weten in de comments! We wensen jullie een heerlijk voorjaar en zomer toe op je balkonnetje!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten