4 redenen om te kiezen voor zelfklevende tegels
Woonaccessoires

4 redenen om te kiezen voor zelfklevende tegels

Ben je nieuwsgierig naar zelfklevende tegels, maar vraag je je af waarom je ze zou moeten kiezen boven gewone marmeren, keramische of stenen tegels? Een verandering in je huis kan een frisse wind brengen en je bestaande ruimte omtoveren tot iets bewonderenswaardigs, maar het leggen van gewone keramische tegels kan best een flinke klus zijn, ongeacht je kluservaring. Het vergt tijd, geld, gereedschap en geduld om je keukenachterwand of badkamer perfect te betegelen. Weet je niet zeker of je die route wilt bewandelen? Lees dan verder voor 4 redenen om te kiezen voor zelfklevende tegels.

Keuze aan ontwerpen

Sommige merken hebben een ruime keuze aan slimme ontwerpen, kleuren en vormen beschikbaar naast de gewone witte en grijze metrotegels. Je kunt zelfklevende tegels via isodeco.nl bestellen er zijn zijn veel opties, zoals tegels die eruitzien als marmer, stenen designs, Mexicaanse patronen, wit marmer, grijs marmer, en graniet kleuren zoals lichtbruin. Er zijn zelfs tegels die een bakstenen 3D-effect geven.

Interessante vormen zoals Marokkaanse motieven, bloemblaadjes, zeshoeken en vissenschubben kunnen een saaie muur omtoveren tot een echte blikvanger. Je kunt kiezen uit verschillende ontwerpen, zoals marmerpatronen, houtnerfstructuren en glinsterende/parelachtige effecten, zodat de tegels goed passen bij je bestaande interieur.

Keuze aan materialen

Daarnaast kun je ook kiezen uit diverse materialen voor zelfklevende tegels, zoals PU-gel op vinyl, gegoten PVC-schuim, hout of laminaat, metaal en zelfs keramiek met zelfklevende achterkant. Het is belangrijk om te weten dat bij zelfklevende tegels de lijm aan de achterkant zorgt dat ze aan de muur blijven zitten.

Zwaardere materialen zoals keramiek, metaal en glas kunnen voortdurend druk uitoefenen op de lijm, waardoor het risico bestaat dat ze van de muur loskomen. Daarom is het veiliger om lichtere maar toch stevige materialen zoals PU-gel op vinyl te kiezen, omdat dit zorgt voor een langere levensduur en betere hechting aan de muur.

Makkelijk te installeren

Zelfklevende tegels zijn tegels die je gemakkelijk op een oppervlak kunt plakken, maar het is pas echt duidelijk hoe goed ze werken als je ze op een muur hebt bevestigd. Hier zijn wat handige tips: Kijk goed naar de ondergrond waarop je de tegels plakt. Als de ondergrond ruw is, kun je beter tegels met een dikkere lijmlaag gebruiken.

De eerste tegel die je plakt, moet recht zijn aan de randen en passen bij rechte lijnen die je op de muur trekt. Tegels gemaakt van PU-gel en vinyl kun je gemakkelijk op maat knippen met scharen of snijbladen. Dit maakt het handig om ze rond stopcontacten, kranen en doucheaccessoires te plaatsen. Zorg ervoor dat je deze plekken goed markeert voordat je gaat knippen, anders verspil je misschien tegels.

Duurzaam

Zelfklevende tegels worden meestal gemaakt van PU-hars op basis van vinyl. De PU beschermt het ontwerp van de tegel, omdat het waterdicht is en bestand is tegen UV-straling. Dit maakt ze veel duurzamer dan bijvoorbeeld gewoon behang of standaard vinyl tegels, die gemakkelijk kunnen beschadigen en nat kunnen worden.

Let wel op, sommige fabrikanten gebruiken epoxy-materiaal in plaats van PU voor zelfklevende tegels, wat na verloop van tijd kan vergelen. Zelfklevende tegels zijn sterk maar niet breekbaar, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze breken tijdens het aanbrengen. Deze eigenschap helpt ook om schade aan de tegels tijdens verzending te voorkomen, wat sowieso de verantwoordelijkheid is van de fabrikant. Er zijn zo nog meer voordelen van zelfklevende tegels, maar dit zijn toch wel de belangrijkste!

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten