Een studentenkamer, een eerste studio of eerste appartementje of een woning midden in de grote stad. Vaak zijn dit niet de grootste ruimtes. Toch heeft bijna iedereen vroeg of laat wel eens te maken met zo’n kleine woning. In eerste instantie is het misschien moeilijk om je in deze ruimte thuis te voelen. Echter kunnen deze kamers met een beetje creativiteit worden omgetoverd tot knusse, sfeervolle en gezellige huizen. Hoe je dat kunt doen? In dit artikel zet ik tien tips en tricks voor jou op een rijtje.
Begin bij het inrichten van een kleine woonruimte met het maken van een plattegrond.
Deze plattegrond kan helpen bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden, alvorens er (teveel) meubels worden gekocht of verzameld.
De eerste stap is bepalen wat de essentiële meubelstukken zijn. Bedenk goed waarvoor je de ruimte wil gebruiken en wat er dus per se in jouw toekomstige huis moet komen staan. Ben je een student en heb je een kleine studentenkamer? Dan is een bureau waar je rustig kunt studeren noodzakelijk. Komen er bij jou iedere avond veel vrienden over de vloer? Begin de inrichting van jouw woning dan bij een ruime zithoek.
Als het duidelijk is wat er absoluut niet mag ontbreken, plaats je deze meubels in de plattegrond. Hierna volgen de meubels die op de tweede, derde en vierde plek komen. Ook deze meubels kun je in de plattegrond plaatsen. Schuif in de plattegrond met de meubels om verschillende opties uit te testen. Hierna kun je de definitieve beslissing nemen over welke meubels in de woonruimte komen staan en welke niet.
Vaak hebben meubels meerdere doeleinden. Profiteer hiervan. Kies bijvoorbeeld voor een slaapbank. Dit meubelstuk kun je als (extra) bank gebruiken als je vrienden of familie op bezoek hebt, maar daarnaast kun je hem ook gebruiken als bed. Dit scheelt ruimte, maar je kleine woning beperkt je zo niet op het sociale vlak.
Ook een eettafel met goede stoelen kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Kies voor comfortabele, maar stabiele stoelen waar je voor lange tijd zonder (rug)klachten op kunt zitten. Op deze manier is de eettafel zowel een bureau, als een eettafel, maar verbruikt je geen kostbare ruimte voor een extra tafel en/of bureaustoel.
Niet alleen de keuze van de meubels is belangrijk bij het inrichten van een kleine ruimte. De kleurencombinaties die je terug wil laten komen in je woning zijn ook van belang. Je wil natuurlijk niet dat je na een lange dag op de bank ploft en de muren op je af komen. Toch zou dit goed mogelijk kunnen zijn als je kiest voor donkere kleuren. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte optisch kleiner lijkt dan dat hij is. Je kunt beter lichte natuurlijke kleuren selecteren voor de muren, de vloer en de meubels. De ruimte straalt hierdoor rust uit en lijkt optisch groter dan hij is.
Vind je alleen natuurlijke en lichte kleuren saai? Kies dan voor kleuraccenten in je accessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kussentjes op de bank, fotolijstjes en kaarsen. Welke kleuren goed bij elkaar én bij de rustige kleuren van de muur, vloer en meubels passen kun je gemakkelijk bepalen aan de hand van kleurstaven. Deze kun je vinden in bouwmarkten zoals de Praxis, Karwei en de Gamma.
Niet alleen met behulp van rustige kleurencombinaties, maar ook met behulp van een spiegel kan de optische illusie gecreëerd worden. Een spiegel reflecteert licht en creëert een mate van diepte. Een ruimte met een strategisch geplaatste spiegel voelt al snel ruimer aan dan dat hij eigenlijk is.
Zorg in een kleine ruimte voor een visuele scheiding tussen de verschillende woongedeeltes. Denk bijvoorbeeld aan een afscheiding tussen het woon- en slaapgedeelte door een vakkenkast van bijvoorbeeld IKEA. Op deze manier krijgen de gecreëerde ruimtes een duidelijke functie. Dit zorgt voor rust binnen het geheel én het zorgt voor extra opbergruimte. Naast een kast kan je voor de scheiding ook denken aan een gordijn. Er zijn veel soorten gordijnen, waardoor er altijd een gordijn is dat past bij jouw interieurstijl.
Een woning is meer dan alleen de oppervlakte van de vloer. Denk de hoogte in en benut ook deze ruimte. Een veel voorkomende oplossing in bijvoorbeeld een kleine slaapkamer, is het plaatsen van een hoogslaper. Hiermee is het essentiële meubelstuk aanwezig, maar is er nog genoeg vrije ruimte voor een bank of een bureau.
De hoogte van een kamer kan ook gebruikt worden voor het neerzetten van sfeermakende accessoires. Hang wandplanken op in dezelfde kleur als de muur, zodat je kaarsen en een fotolijstje een mooie plek kunt geven. Kies voor een rails aan het plafond, zodat je schilderijen gemakkelijk op kunt hangen. Tot slot kan een ruimtebesparend wasrek, dat je aan het plafond of aan een deur kunt monteren, ruimte op de vloer besparen.
Mensen stellen hun meubels vaak langs de muren van de kamer op. In principe is hier niks mis mee. De ruimte in het midden kan echter ook op een waardevolle manier gebruikt worden. Zet de bank een keer niet tegen de muur aan, maar in het midden van de kamer. De ruimte achter de bank kan nu gebruikt worden als speelhoekje voor de kinderen. Je kunt er ook een steigerhouten kist neerzetten, voor extra opbergruimte. Je kunt zelf zo’n steigerhouten kist maken, maar je kunt ze ook kopen bij diverse woonwinkels.
Een kleine kamer lijkt al snel rommelig en vol als er veel kleine spullen in het zicht liggen. Een gouden regel is dan ook; opbergen! Benut de opbergruimtes die je hebt zoveel mogelijk. Kies voor een bed met lades of koop zelf bakken die je, gevuld met deze kleine spullen, onder je bed kunt zetten. Denk aan een salontafel met een extra opbergplank onder het tafelblad. Kies voor een tv-meubel met lades of hang je tv aan de muur en bouw hier een kast met veel bergruimte omheen. Je hoeft zo geen extra meubels aan te schaffen voor extra opbergruimte en er wordt ook geen extra ruimte in beslag genomen.
Woonaccessoires kunnen een kamer opfleuren en huiselijk en gezellig maken. Aan de andere kant kunnen teveel woonaccessoires er ook voor zorgen dat de ruimte vol, druk en rommelig oogt. Houdt maat in de hoeveelheid accessoires die je in je woning plaatst. Kies liever een paar mooie en opvallende accessoires die de ruimte de juiste ‘finishing touch’ geven, dan voor een overdaad.
Kun je geen genoeg krijgen van accessoires? Wijzig dan je accessoires door het jaar heen. Kies bijvoorbeeld voor rode of donkergroene accessoires in de winter en voor lichtgroene of oranje accessoires in de lente. Hierdoor krijgt jouw woonruimte steeds een net iets andere uitstraling, maar wordt de rust in het interieur behouden.
Met een creatieve en bewuste indeling van je meubels kun je ook een kleine ruimte omtoveren tot een knus en gezellig huis. Niets is onmogelijk. Met alleen de indeling van je interieur ben je er echter nog niet. Ruim zo nu en dan de hele woning even op. Stop kleine elementen in de daarvoor bestemde opbergruimtes. Doe de afwas en berg de schone vaat op in de keukenkastjes. Deze kleine handelingen zorgen voor rust en daarmee voor een groter ogend huis, dat met deze tips en jouw creativiteit een echt thuis kan worden.
Heb jij jouw woonruimte ingericht met behulp van de tips die ik je hier gegeven heb of heb je zelf nog handige tips die je graag wil delen met anderen? Laat dan snel een reactie achter!
Dit is een gastblog geschreven door Inge Cruijsen.
Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!