Je woonkamer inrichten met deze 5 tips

Wil je binnenkort je woonkamer inrichten omdat je toe bent aan een nieuw interieur? Lees dan dit artikel en ontdek leuke tips waarmee je direct aan de slag kunt. Laat je inspireren! Weet je nog niet goed welke woonstijl jou het meest aanspreekt? Lees dan onze blogs over verschillende woonstijlen en ontdek of een landelijke, industriële of misschien een Bohemian woonstijl het beste in jouw woonkamer past. Het voorjaar is dé ideale periode om je huis eens goed onder handen te nemen. Veel plezier.

Tip 1: Maak een plattegrond

Als je je woonkamer een make-over wilt geven en wilt werken met meubels die je al in huis hebt dan kan het handig zijn gebruik te maken van een plattegrond. Dus pak je meetlint, rolmaat of duimstok er maar bij! De plattegrond en meubelen maak je namelijk op schaal. Dit doe je door de vormen 2D te tekenen op papier en uit te knippen. Zo gedaan! Je kunt vervolgens met de meubelstukken gaan schuiven op je plattegrond.

plattegrond

Kies verschillende elementen zoals de kast, bankstel, TV-kast, salontafel en eventuele losse stoelen en bijzettafels. Schuiven met papieren meubeltjes is makkelijker dan met je echte meubels. Je woonkamer inrichten wordt zo ontzettend makkelijk en leuk! Ik heb vroeger mijn hele studentenkamer op deze manier ingericht.

Tip 2: Zorg voor ruimte en berg rommel op

Probeer je woonkamer niet zo vol mogelijk te proppen maar laat ook ruimte over voor...niets. Open ruimtes in je woonkamer hebben namelijk letterlijk een ruimtelijk effect waardoor je woonkamer groter lijkt.

Ruimte kan ook zo z'n nadelen hebben. Laat niet te veel rommel rondslingeren omdat je er ruimte voor hebt. Zorg voor plaatsen of meubels waar je je spullen in kunt opbergen. Je frutsels, kranten en rommel ligt zo uit het zicht, en dat zorgt voor rust in je woonkamer.

opbergkast

Tip 3: Kies de juiste kleuren

Terwijl je je woonstijl en meubels uitzoekt is het ook belangrijk na te denken over de kleuren die je in je woonkamer wilt gebruiken. Let daarbij ook op de kleur van de muren, die zijn zeer bepalend voor de sfeer van je interieur. Het is de laatste jaren erg populair om één van de muren in een andere, felle kleur te schilderen dan de rest van de muren.

woonkamer inspiratie

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor behang. Of voor een combinatie van beiden. Kleur kun je natuurlijk ook in je woonkamer aanbrengen door het gebruik van leuke accessoires. Daarover vertel ik je meer in tip 4.

Tip 4: Aankleding en accessoires

Een woonkamer is pas écht af als je persoonlijke items, accessoires en andere aankleding hebt aangebracht. Leg een wollig kleed op de vloer. Hang foto's aan de wand en zet gezellige vaasjes met bloemen op tafel. Met de aankleding kun je eindeloos variëren.

decoraties

Om er geen (te) bonte kermis van te maken is het aan te raden de accessoires in één of twee kleuren te kiezen. Vergeet hierbij ook niet te denken aan verlichting. Een mooie lamp met sfeerlicht kan veel doen voor de sfeer van je woonkamer.

Tip 5: Creëer een gezellige zithoek in je woonkamer

Je woonkamer moet er natuurlijk gezellig en mooi uitzien, maar hij moet ook praktisch zijn. Je brengt er immers een groot deel van je dag (de uren die je slaapt niet meegerekend) door. Niet alle woonkamers bevinden zich in een aparte ruimte. Vaak is de keuken, eetkamer en woonkamer in één ruimte. Het is daarom belangrijk dat je een gezellige hoek creëert waarin je je bank, salontafel en televisie plaatst.

Staat je bank middenin de kamer? Plaats dan achter je bankstel een side table of lage kast. Zo sluit je je zithoek mooi af. Daarnaast is het leuker dan tegen de achterkant van de bank aan te kijken.

gezellige woonkamer hoek

Plaats je televisie op zo'n 3 tot 4 meter afstand van je bankstel. Zo zit je niet te dichtbij en niet te ver weg. Heb je weinig ruimte? Hang de TV dan aan de muur. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is om om de salontafel heen te lopen zodat je geen kopjes koffie van de tafel stoot.

tv wand

Veel plezier met het inrichten van je woonkamer!

Ik wens je heel veel plezier met het inrichten van je woonkamer. Voor meer woonkamer inspiratie kun je kijken in de categorieën Woonkamer en Interieur inrichting. Heb je nog meer goede tips voor het inrichten van je huis? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten