Ideeën voor het inrichten van je balkon
Seizoenen Wooninspiratie Woonruimtes Balkon ideeën

Ideeën voor het inrichten van je balkon

Het kan best lastig zijn om je (meestal) niet zo grote balkon in te richten, daarom geven we je een aantal ideeën voor de inrichting. De zomer is inmiddels 'officieel' begonnen, en ook al merken we daar nog niet veel van is het toch tijd om je balkonnetje nu echt zomer klaar te maken! Als je een beetje geluk hebt heb je een overdekt balkon waar jij en je spulletjes lekker droog staan/zitten. Anders is het misschien nog even wachten voordat je van je balkon kunt gaan genieten. Alvast een beetje inspiratie op doen kan in dat geval nooit kwaad.

Klein balkon inrichten

In de meeste gevallen heb je niet zo veel ruimte op je balkon en zul je dus van de ruimte die je hebt optimaal gebruik moeten maken. Onze tip: ga de hoogte in! Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden op het gebied van verticaal tuinieren. Zet een leuke plantentrap of plantenetagere neer met bloemen en planten. Een kast tegen de wand geeft je ook extra ruimte om leuke spulletjes neer te zetten en de boel wat meer aan te kleden. Maak zelf een kast van lege kratjes of gebruik een metalen stellingkast. Als je balkon een plafond heeft kun je ook dingen ophangen. Leuke lantaarns en plantenbakken bijvoorbeeld.

balkon inspiratie

Maak ook gebruik van de balkon reling bij de inrichting. Hang er leuke plantenbakken aan op met vrolijke bloemetjes. En wat dacht je van een tafeltje dat je aan de reling kan hangen? Ideaal als je een hapje wil eten, maar ook zó weer opgeruimd en aan de kant voor meer zitplek! Er bestaan zelfs speciale barretjes voor aan de balkonreling. Een paar leuke barkrukken erbij en je 'chill plekje' is helemaal af!

Bloemen en planten voor op het balkon

Welke bloemen en planten zijn nou eigenlijk geschikt voor op het balkon? Als je je balkon wil aankleden met bloemen en planten is er één ding waar je rekening mee moet houden voordat je begint. Heb je veel zon of niet? De volgende bloemen kunnen goed tegen veel zon:

 • Lobelia

 • Petunia

 • Geranium

 • Lavendel

 • Zonnebloem

 • Afrikaantjes

Heb je veel schaduw? Kies dan voor de volgende planten en bloemen:

 • Hosta

 • Begonia

 • Bergenia

 • Camelia

 • Fuchsia

Je kunt ook heel goed groenten, fruit en kruiden kweken op een (zonnig) balkon. Er zijn een heleboel groenten en kruiden die het goed doen in potten. Denk aan tomaatjes, wortels, paprika's, aardbeien en zelfs aardappelen. Of maak in een hangbakken een kruidentuintje. Kweek je eigen basilicum voor zelfgemaakte pesto. Of tijm en rozemarijn voor heerlijk gekruide aardappeltjes uit de oven.

Inspiratie voor balkon decoratie

Heb je geen groene vingers en ben je toch op zoek naar inspiratie voor de decoratie van je balkon? Geen probleem! Zelfs zonder bloemen en planten kun je een gezellig plekje maken. Een snoer met lampjes of een heleboel kaarsjes zijn een perfecte manier om een sfeervol balkonnetje te creëren. Maak dan ook gelijk een knus hoekje van bijvoorbeeld pallets met een heleboel kussens en dekens. Het perfecte plekje om samen met je lover en een glaasje wijn de zwoele zomeravonden door te brengen.

Met gezellige tuinkussens en een vloerkleedje (speciaal voor buiten) maak je van je balkon het verlengde van je woonkamer. Zet gezellige accessoires neer zoals kaarsen en vaasjes. Wist je dat je zelfs schilderijen hebt voor in de tuin? Een canvas met een zomers tafereel geeft gemakkelijk veel sfeer. Met gezellige en kleurrijke accessoires tover je je balkonnetje zó om tot het gezelligste plekje in je interieur!

balkon inspiratie

Meer balkon ideeën?

Ben je op zoek naar meer balkon ideeën? Bekijk ook eens de artikelen: Balkon inrichten? 5 tips voor een gezellig klein balkon en 9 tips voor het inrichten van je balkon.

Meer inspiratie

Wooninspiratie bij Woonblog

Op zoek naar wooninspiratie, woonideeën, tuinideeën en de leukste woonwinkels? Dan ben je op Woonblog op de juiste plaats! Je vindt hier de leukste artikelen vol wooninspiratie voor het inrichten van je huis en tuin. Woonideeën nodig voor een specifieke kamer in je interieur? Of fan van één bepaalde woonstijl? Je vindt het hier allemaal. Kijk rustig eens rond en geniet!

Meest recente berichten